Veszprém megye nyugati részén, a Somlótól néhány km-re fekszik. Déli oldalán a Torna patak csordogál. Jelenlegi lakosai száma 600 fő.

Tájszerkezeti kialakulása a földtörténet későbbi szakaszában, a Pliocén úgynevezett Újharmad korában játszódott le. A Dunántúl északnyugati részében erős feltöltődési folyamat indult meg. A falu déli házsoraitól alig száz méterre találjuk a 8-10 méter magas temető-dombot, ahol jól láthatóak ezek a feltöltődési szintek. Kagylók, csigák összetöredezett darabjai láthatóak. A domb oldalában denevérek és gyurgyalagok tanyáznak.

Termőföldjei zömmel kavicsos, homokos területek.

 

A mai Tüskevárt régen Nagy Jenőnek nevezték. Neve törzsi rendszer emlékét őrzi, lakóinak elődei a Jenő törzsből származott katonáskodásra is fogott jobbágyok voltak. A tüskevár elnevezés a Nagyjenői fegyveresek hadának, Kovács Mihálynak nevéhez köthető. A török elleni védelmi sáncokat, amelyek a falut körülvették, tüskével rakatta meg. Írásos emlékek 1321-ben említik. 1310 körül építették a Pálos kolostort.

A falu határában római telep volt, ezt tárgyi emlékek bizonyítják, pl:cseréptörmelék, épület darabok, pénzérmék, szarkofágok, Minerva szobrocska, Diocletiánus császár korabeli Nemesi szentélye faragott mészkövének feliratai bizonyítják.

Földesura  a győri püspök volt. A lakosság nagy része jobbágyokból állt. Önálló bírói székkel rendelkezett. Volt malma, fazekasipara, kovácsa, bognár, kádár, asztalos, hentes, cipész, kocsmárosok és állattenyésztők.

A Római Katolikus templom a környék egyik legszebb barokk stílusú temploma. A mennyezetén látható freskó a hajdani Szt. Pál remeterend kolostorának emlékét idézi.

A kolostor berendezési tárgyai szerte az országban megtalálhatók.

A borkultúrájáról híres Somló hegy néhány km-re fekszik a községtől. Északi tetején ma már csak romjai található az egykori várnak,amit először 1093-ban említenek.

1927-ben kezdték el építeni az emeletes iskolát, amelyhez két lakást is építettek.

1945 után sokat fejlődött, gyarapodott a község. Új iskola, könyvtár, új kultúrház, gyógyszertár, posta, út, tanácsház, tűzoltószertár, új ravatalozó, helytörténeti múzeum, korszerű vegyesbolt, fogorvosi rendelő, egészségügyi tanácsadó és járda létesült

 

Néhány Interneten elérhető anyag Tüskevár múltjáról:

Avar sírok Tüskevár-Sásrét

Tüskevári szarkofág

A tüskevári római telep 1962-63. évi feltárása

Római kori erőd Tüskevár határában