Vitéz Fehér Ernő Tüskeváron hunyt el 2010. október 19-én. A legmagasabb sorkatonai kitüntetés, a Magyar Arany Vitézségi Érem tulajdonosa, amit 1943-ban nyert el.

Fehér Ernő tartalékos őrvezető, aki a kimagasló haditettet vitt véghez a "Fehér Pokolban" a Don melletti harcokban.

Fehér Ernő Palánkon született 1916-ban. Korai éveiről nincs információ. – Tartalékos őrvezetőként, a Magyar Királyi Honvédség tagjaként a második világháborúban részt vett Don melletti harcokban. Ottani kimagasló vitézi haditettének köszönhetően a Magyar Arany Vitézségi Érem birtokosa lett.

 

1942. decemberében vezényelték a Donhoz, itt a soproni 4. Honvéd Gyalogezred II. zászlóalj, 4. századában szolgált. A doni harcok során kiemelkedett, hogy 1942. augusztus 6-án megindított szovjet támadás során tizenegy harckocsit lőtt ki. Ebből kilenc kiégett, kettő lánctalpsérüléssel harcképtelenné vált. Ez a hadicselekedet a magyar honvédek körében egyedülálló volt. A magyar királyi honvédelmi miniszter 1943. január 7-én az 1329. eln./8. sz.1943. rendeletével Fehér Ernő címzetes őrvezetőt az Arany Vitézségi Érdeméremmel tüntette ki.

Vitéz Fehér Ernő őrvezető így emlékszik vissza:

„1942 augusztus 6-án Szalnejovónál állomásoztunk a Don mellett. Hajnalban nagyon erős támadás kezdődött ellenünk. Én mint őrvezető egy előretolt páncéltörő ágyú irányzója voltam. Állásunk egy kis magaslaton volt - napraforgótáblában. Jól láttuk a 60 darab T-34-est, amint átkeltek a Donon és felénk tartottak. 40 percen át tartott a küzdelem, s kilőttem 11 tankot. Az utolsót egészen közelről 30 méterről, mert ilyen közel kellett engedni, hogy biztos legyen a találatom, s nekem nem volt több gránátom. Ha akkor tévesztek…., de nem így történt. Az ellenség megtorpant, és egy egész hadosztály (10 ezer ember) menekült meg a közvetlen pusztulástól. Végül is ezért kaptam 1943 januárjában a vitézségi aranyérmet."

A későbbi harcok során súlyosan megsérült Peskovatka közelében. Egy repesz a fején találta el, és széttépte a szájpadlását. Kassára került sérülése miatt hadikórházba, majd Németországban Sonnenbergben épült fel.

Vitéz Fehér Ernő Tüskeváron hunyt el 2010. október 19-én. Életéről Vaczkó László: Rendületlenül címmel írt könyvet.

Dicsőség hőseinknek!

Eredeti cikk elérhetősége: https://www.facebook.com/ancient.hungary/posts/313103368814060